У своїй книзі “Невгамовна віра” богослов Річард Моу говорить про необхідність пам’ятати уроки минулого. Він цитує соціолога Роберта Белла, який сказав: “Здорові нації мають бути «громадами пам’яті»”. Белла поширив цей принцип на інші соціальні відносини, наприклад, на родини. Спогади є важливою складовою життя в громаді.

Біблія також навчає нас цінувати спільні спогади. Святкування Пасхи мало нагадувати ізраїльтянам про Божий порятунок народу від єгипетського рабства (дивіться Вих. 12:1-30). Єврейський народ і досі у всьому світі щовесни повертається до цих спільних спогадів.

Пасха має велике значення і для послідовників Ісуса Христа, тому що вона завжди нагадує про хресну смерть Месії. Ісус запровадив Свій стіл спогадів саме під час святкування Пасхи, в ніч перед розп’яттям. В Євангелії від Луки 22:19 записано: “Узявши ж хліб і вчинивши подяку, поламав і дав їм, проказуючи: «Це тіло Моє, що за вас віддається. Це чиніть на спомин про Мене»”.

Кожного разу, збираючись за Господнім столом причастя, ми згадуємо, що Христос врятував нас від рабства гріха і дарував нам вічне життя. Нехай рятівна любов Ісуса нагадує нам, що Його хрест гідний наших спільних спогадів.
Чому так важливо приймати причастя разом з іншими послідовниками Ісуса? Як спільна подія нагадує вам про жертовну любов Ісуса Христа?
Отче, дякуємо за дар Твого Сина. Також дякуємо, що Він навчив нас відчутним чином згадувати про Його жертву кожного разу, як ми збираємося за столом.


© 2020 Хліб Наш Насущні
У своїй книзі “Невгамовна віра” богослов Річард Моу говорить про необхідність пам’ятати уроки минулого.