Tuesday, April 4, 2017

Хліб Наш Насущній - Мужність Коссі

https://ukrainian-odb.org/2017/04/05/%d0%bc%d1%83%d0%b6%d0%bd%d1%96%d1%81%d1%82%d1%8c-%d0%ba%d0%be%d1%81%d1%81%d1%96/


Хай не буде тобі інших богів передо Мною!.. Не вклоняйся їм і не служи їм. — Вихід 20:3, 5

Коссі, чекаючи на хрещення в річці Моно, що в країні Того, нахилився і підняв із землі вирізьбленого з дерева ідола. Потім кинув його у багаття. Протягом багатьох поколінь його рід вклонявся цьому шматку дерева. Але тепер він та його сім’я вже ніколи не будуть приносити найкращих курчат в жертву цьому божку.

На Заході багато християн використовують поняття “ідол” як метафору для всього того, що займає в житті місце Бога. Проте в західноафриканській країні Того люди вклоняються ідолам у прямому сенсі – задобрюють їх жертвами. Тому спалення ідола і прийняття хрещення – доволі сміливий вчинок для новонаверненого.

Коли восьмирічний Йосія зайняв престол, в його країні панувало ідолопоклонство. Його батько й дід були найгіршими царями в усій історії Юдейського царства, сповненій гріха й аморальності. Але потім первосвященик випадково знайшов Книгу Закону. Маленький цар, почувши прочитане, прийняв це до серця (2 Цар. 22:8-13). Йосія зруйнував поганські олтарі, спалив речі, що були присвячені богині Астарті, і порозбивав доми культу блудодійників (2 Цар. 23). Потім він відсвяткував Пасху (2 Цар. 23:21-23).

Сьогодні мудро буде спитати себе: “Якого ідола – у буквальному чи переносному сенсі – настав час кинути у вогонь?

Господи, пробач нас за ті речі, що дуже приваблюють нас і відволікають від Тебе. Вкажи, від чого потрібно відмовитись, щоб Дух Святий займав те місце, де колись панував ідол.

“Дітоньки, бережіться від ідолів!”


No comments:

Post a Comment